екологија

ВО ДЕНЕШНАТА ЕКОЛОШКА АКЦИЈА ЗАСАДЕНИ 120 НОВИ САДНИЦИ

ВО ДЕНЕШНАТА ЕКОЛОШКА АКЦИЈА ЗАСАДЕНИ 120 НОВИ САДНИЦИ

По вчерашното засадување на 43 садници во месноста викана Калиманова глава на улица „Роза Петрова“, денеска беа засадени уште 120 нови садници во населбата Усова Чешма, односно покрај улицата која го спојува Кочани преку месноста викана Пресечена Скала со патот до месноста Крушка. Во акцијата на денешното засадување нови садници беа вклучени жителите на овој…

ПОДНЕСЕНА ПРЕТСТАВКА ДО ОЈО – КОЧАНИ ЗА ПОВТОРНО РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА КРИВИЧНАТА ПРИЈАВА ПРОТИВ „ПЕЈПАР МИЛ“

ПОДНЕСЕНА ПРЕТСТАВКА ДО ОЈО – КОЧАНИ ЗА ПОВТОРНО РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА КРИВИЧНАТА ПРИЈАВА ПРОТИВ „ПЕЈПАР МИЛ“

Денес до ОЈО (Основно Јавно Обвинителство) – Кочани од страна на Граѓанската иницијатива за чист воздух во Кочани беше поднесена претставка со која се бара повторно разгледување на кривичната пријава против „Пејпар Мил“ за континуираното загадување на животната средина во Кочани и околните места. Како илустрација да споменеме дека Кочанското обвинителство најпрвин ја одби кривичната…

ЗАСАДЕНИ 43 САДНИЦИ ВО МЕСНОСТА КАЛИМАНОВА ГЛАВА

ЗАСАДЕНИ 43 САДНИЦИ ВО МЕСНОСТА КАЛИМАНОВА ГЛАВА

Согласно Програмата за животна средина, денеска на локацијата кај Детскиот парк во месноста викана Калиманова глава на улица „Роза Петрова“, беа засадени нови 43 садници, од кои 28 зимзелени и 15 листопадни дрвја. Станува збор за висококвалитетни и повеќегодишни садници. Во засадувањето и уредувањето беа вклучени вработените од КЈП „Водовод“ и Општина Кочани, комуналниот инспектор,…

ПОЧНА ПОСТАВУВАЊЕТО НА САДОВИ ЗА СОБИРАЊЕ ХАРТИЈА И КАРТОН

ПОЧНА ПОСТАВУВАЊЕТО НА САДОВИ ЗА СОБИРАЊЕ ХАРТИЈА И КАРТОН

Деновиве започна поставувањето на специјални садови исклучиво за собирање на хартија и картон. Тие се во непосредна близина на контејнерите а истите ги поставува компанијата „Еко проект“ – Кочани. Со овие садови ќе се селектира комуналниот отпад од отпадот на хартија и картон. Засега компанијата ќе постави десет такви садови што не значи дека овде…

СО ЕКО АКЦИЈА ИО „ЛАСТОВИЦА“ ОД КОЧАНИ ГО ОДБЕЛЕЖА „СВЕТСКИОТ ДЕН НА ИЗВИДНИЦИТЕ“

СО ЕКО АКЦИЈА ИО „ЛАСТОВИЦА“ ОД КОЧАНИ ГО ОДБЕЛЕЖА „СВЕТСКИОТ ДЕН НА ИЗВИДНИЦИТЕ“

По повод 22 февруари, „Светски ден на извидниците“ ИО „Ластовица“ од Кочани организираше  еко-акција со што на еден симболичен начин го одбележа празникот.  На потегот од „Мостот кај Зебец“ па сé до Рекреативниот центар „Бавчалук“ беа засадени 22 седници, кои го симболизираат  денот на извидниците. Со ова кочанските извидници се вклучија во активностите за ревегетација…

КОЧАНИ САКА ЧИСТ ВОЗДУХ! ПРИДРУЖИ СЕ И ТИ!

КОЧАНИ САКА ЧИСТ ВОЗДУХ! ПРИДРУЖИ СЕ И ТИ!

Под мотото „Кочани сака чист воздух! Придружи се и ти!“  закажан масовен протест против загадувањето од „Пејпар мил“

ГРУАПАТА НА ГРАЃАНИ КОИ СЕ БОРАТ ПРОТИВ АЕРОЗАГАДУВАЊЕТО ОДРЖАА РАБОТЕН СОСТАНОЛ

ГРУАПАТА НА ГРАЃАНИ КОИ СЕ БОРАТ ПРОТИВ АЕРОЗАГАДУВАЊЕТО ОДРЖАА РАБОТЕН СОСТАНОЛ

Протестите на граѓаните пред влезот на фабриката „Пејпар мил“ во изминатите четири дена не ги дадоа посакуваните резултати. Малиот број на присутни граѓани како и не присуството  на одговорните во општината беше една од причините денес во попладневните часови Иницијативната група на граѓани за борба против аерозагадувањето во Кочани да одржи работен состанок Како што…

ИЗВИДНИЧКИОТ ОДРЕД „ЛАСТОВИЦА“ СО АКЦИЈА ЗА ЗАСАДУВАЊЕ САДНИЦИ

ИЗВИДНИЧКИОТ ОДРЕД „ЛАСТОВИЦА“ СО АКЦИЈА ЗА ЗАСАДУВАЊЕ САДНИЦИ

Преставници од извидничкиот одред „Ластовица“ – Кочани денеска се сретнаа со градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папзов. На денешната средба извидниците го запознаа градоначалникот со нивните активности и планови. Како една од нивната предвидена активност деновиве ќе биде засадување садници. Активноста за пошумување ќе се спроведе овој вторник, 22.02.2022 година на локалитетот „Бавчалук“, со поддршка…

АПЕЛИТЕ КОН НАСЛЕНИЕТО ПОЧНАА ДА ГИ ДАВАТ ПРВИТЕ РЕЗУЛТАТИ

АПЕЛИТЕ КОН НАСЛЕНИЕТО ПОЧНАА ДА ГИ ДАВАТ ПРВИТЕ РЕЗУЛТАТИ

Веќе неколку дена околината кај поставените подземни контејнери си личи онака како што треба, апелите кон населението почнаа да ги дават посакуваните резултати. Околу контејнерите нема расфрлано смет како што беше во првите месец дена од нивното поставување. Е сега дали причината се само апелите или и грижата на дел од населението кое живее во…

ПРОМОЦИЈА НА ЗАВРШЕНА МЛАДИНСКА АКЦИЈА НА ЛОКАЛНО НИВО

ПРОМОЦИЈА НА ЗАВРШЕНА МЛАДИНСКА АКЦИЈА НА ЛОКАЛНО НИВО

Денеска на локацијата викана Локубија – Споменикот на слободата, беше промовирана завршената акција на локално ниво „Да го рaзубавиме просторот на Споменикот на слободата“. Присутни беа претставници од Македонски центар за граѓанско образование, Младински образовен форум, членови на Младински совет, ученици од основните и средните училишта и претставници од Општина Кочани. Во процесот на идентификување…