репортажа

ДЕЦА ОД ГРАДИНКИТЕ ДА ГО ПРАВЕА, ПОДОБРО ЌЕ ИЗГЛЕДАШЕ

ДЕЦА ОД ГРАДИНКИТЕ ДА ГО ПРАВЕА, ПОДОБРО ЌЕ ИЗГЛЕДАШЕ

Проектот „Регулација на коритото на дел од „Кочанска река“ кој води низводно од последниот мост на реката па се до м.в. „Бавчалук“ требаше да даде еден нов многу поубав изглед на овој потег од градот. За жал денес местото изгледа повеќе тажно, отколку убаво. По неколку месеци од завршувањето на проектот сите недостатоци излегоа на…

РАСПРЕДЕЛЕНА НОВА ПРОТИВПОЖАРНА ОПРЕМА НА ТППЕ – КОЧАНИ

РАСПРЕДЕЛЕНА НОВА ПРОТИВПОЖАРНА ОПРЕМА НА ТППЕ – КОЧАНИ

Денеска во просториите на општинската зграда се одржа работен состанок меѓу градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папазов со директорот Беким Максути и претставници од Дирекцијата за заштита и спасување. На работната средба, врз основа на склучениот договор меѓу Дирекцијата за заштита и спасување и Општина Кочани, беше извршено распределување на набавената противпожарна опрема на Територијалната…

ЗАКАЖАНА „ГАЛА ВЕЧЕР“ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДОБРОВОЛНО ПРОТИВПОЖАРНО ДРУШТВО – КОЧАНИ

ЗАКАЖАНА „ГАЛА ВЕЧЕР“ ВО ОРГАНИЗАЦИЈА НА ДОБРОВОЛНО ПРОТИВПОЖАРНО ДРУШТВО – КОЧАНИ

Под мотото „Вие ни требате на нас, барем делумно заеднички да го „изгасите“ пожарот за обезбедување на основните алатки за нашето функционирање“, ДПД (Доброволното Противпожарно Друштво) од Кочани организира „Гала вечер“. Целта за организирање на ваква вечер е запознавање на бизнис секторот и сограѓаните за почетоците од формирањето на ДПД, потребите од него, како и…

РАН „ИСТОК“ ГИ ИЗБРАА НАЈУСПЕШНИТЕ ВО ИСТОЧНИОТ РЕГИОН ЗА 2021 ГОДИНА

РАН „ИСТОК“ ГИ ИЗБРАА НАЈУСПЕШНИТЕ ВО ИСТОЧНИОТ РЕГИОН ЗА 2021 ГОДИНА

Регионалниот актив на новинари „Исток“ на денешниот состанок во Штип ги додели традиционалните признанија за најдоброто во Источниот регион за 2021 година. Сите признанија беа доделени едногласно, односно со акламација. ЖИВОТНО ДЕЛО: Највисокото признание наградата за животно дело му е доделено на новинарот ИВАН БОЈАЏИСКИ за 60 години новинарска кариера која сеуште трае и за…

ТЕМАТСКИ НАСТАН ПО ПОВОД 8-МИ АПРИЛ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ

ТЕМАТСКИ НАСТАН ПО ПОВОД 8-МИ АПРИЛ – МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА РОМИТЕ

Попладнево во салата на „Мултикултурниот Центар“ во Кочани се одржа тематски настан по повод 8-ми Април Меѓународниот ден на ромите. По интонирањето на Македонската и Ромската химна присутните во салата во главно членови на АГЗ од Кочани, Виница и Штип беа запознаени со целта од одржувањето на овој настан, за да потоа биде дадено кратко…

СООПШТЕНИЕ:

СООПШТЕНИЕ:

Извиднички Одред „Ластовица“ од Кочани започна со ажурирање на списоците на постојните и упис на нови членови. Извидниците се поделени во три категории: 1) развигорци – од 7 до 10 години (од второ до петто одделение основно образование) 2) помлади извидници и извиднички – од 11 до 14 години (од шесто до девето одделение основно…

ДРАГАН АПОСТОЛОВ НАЗНАЧЕН ЗА НОВ КОМАНДИР НА ТППЕ – КОЧАНИ

ДРАГАН АПОСТОЛОВ НАЗНАЧЕН ЗА НОВ КОМАНДИР НА ТППЕ – КОЧАНИ

Драган Апостолов е назначен за нов Командир на Територијалната Противпожарна Единица – Кочани. Тој доаѓа на местото на Благојчо Паунов кој изминатите четири години со успех ја извршуваше функцијата. Инаку Драган Апостолов е вработен во ТППЕ – Кочани од 2012 година и досега ја извршуваше функцијата пожарникар – возач на специјално возило. „Признанието што ми…

БРОЈОТ НА ЖИТЕЛИТЕ ВО ОПШТИНА КОЧАНИ СЕ НАМАЛИЛ ЗА 17%, ВО ВИНИЦА ЗА НАД 27%, ЗРНОВЦИ Е НАЈМАЛА ОПШТИНА ВО ДРЖАВАТА

БРОЈОТ НА ЖИТЕЛИТЕ ВО ОПШТИНА КОЧАНИ СЕ НАМАЛИЛ ЗА 17%, ВО ВИНИЦА ЗА НАД 27%, ЗРНОВЦИ Е НАЈМАЛА ОПШТИНА ВО ДРЖАВАТА

Сериозно намалување на бројот на жителите во сите општини во Источниот плански регион покажуваат податоците од пописот на населението, домаќинствата и становитте што се спроведе минатата година. Во општина Кочани живеат околу 6.500 жители помалку во споредба со 2002 година, што е намалување за 17%. Во општина Виница падот е уште поголем во споредба со…

ПОСТАВЕН И ОСВЕТЕН КАМЕН ТЕМЕЛНИК НА КРСТИЛНИЦА ВО ДВОРОТ НА ЦРКВАТА СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ

ПОСТАВЕН И ОСВЕТЕН КАМЕН ТЕМЕЛНИК НА КРСТИЛНИЦА ВО ДВОРОТ НА ЦРКВАТА СВЕТО БЛАГОВЕШТЕНИЕ

Денес во дворот на започнатата пред тринаесет години црква свето Благовештение во населбата „Драчевик“ беше поставен и осветен камен темелник на крстилница, дар од сестрата и братот Ленче и Теодор Лазарови кои за жал не се повеќе меѓу нас. Чинот н осветувањето го изврши Митрополитот Брегалнички Иларион во присуство на свештеници од храмот „Свети Великомаченик…

ПРОМОВИРАНИ УСЛУГИТЕ – НЕГА ВО ДОМОТ НА СТАРИ ЛИЦА ПРЕКУ ПРОЕКТОТ „ПОДВИЖНОСТ“

ПРОМОВИРАНИ УСЛУГИТЕ – НЕГА ВО ДОМОТ НА СТАРИ ЛИЦА ПРЕКУ ПРОЕКТОТ „ПОДВИЖНОСТ“

Денеска беа промовирани услугите Нега во домот за стари и изнемоштени лица преку проектот „Подвижност“. Проектот е на Министерството за труд и социјална политика, со средства од Светска банка. Спроведен со поддршка од Општина Кочани, а во соработка со ОО Црвен крст – Кочани. Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска, истакна дека преку…