Забава

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ОРГАНИЗИРАШЕ ПРИЕМ ЗА ГОСТИТЕ НА ФОЛКЛОРНИОТ ФЕСТИВАЛ „ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ“

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ОРГАНИЗИРАШЕ ПРИЕМ ЗА ГОСТИТЕ НА ФОЛКЛОРНИОТ ФЕСТИВАЛ „ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ“

Претставниците на фолклорни ансамбли од Црна Гора, Србија, Босна и Херцеговина и од Словенија, коишто учествуваат на десеттото издание на Меѓународниот фолклорен фестивал „Ѓурѓовденски обичаи“, имаа прием кај градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов. Во пријатна атмосфера, разменија впечатоци и мислења за самиот фестивал, на кој некои од нив учествуваат по петти пат. Притоа тие…

ОД 4 ДО 7 МАЈ ДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА „ТРАДИЦИОНАЛНИ ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ, ПЕСНИ И ОРА“

ОД 4 ДО 7 МАЈ ДЕСЕТО ИЗДАНИЕ НА „ТРАДИЦИОНАЛНИ ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ, ПЕСНИ И ОРА“

Годинава од 04-07 Мај ќе се одржи 10. издание на меѓународниот фолклорен фестивал „Традиционални Ѓурѓовденски обичаи, песни и ора“. И годинава на програмата се фолклорните концерти што ќе се одржат во Зрновци и Оризари. Петок (05.05.2023 година) домаќин е Зрновци. Во 15:30 часот е дефилето на учесниците а веќе во 16:00 часот се Традиционалните Ѓурѓовденски…

БОРАЧИТЕ НА „СПАРТАК“ НА ЗАЕДНИЧКА ДРУЖБА СО ДЕЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

БОРАЧИТЕ НА „СПАРТАК“ НА ЗАЕДНИЧКА ДРУЖБА СО ДЕЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ

Во спортската сала при ООУ „Никола Карев“ – Кочани денес борачите на „Спартак“ имаа дружба со децата со посебни потреби. На своите другарчиња борачите им презентираа борби на душекот а потоа ги одработуваа вежбите кои дечињата со посебни потреби ги учат, кои пак им возвратија со неколку борби. Заедничките вежби беа убава прилика и едните…

„ДЕТСКОТО ИГРАЛИШТЕ“ ВО ДВОРОТ НА ООУ „НИКОЛА КАРЕВ“ ПУШТЕНО ВО УПОТРЕБА.

„ДЕТСКОТО ИГРАЛИШТЕ“ ВО ДВОРОТ НА ООУ „НИКОЛА КАРЕВ“ ПУШТЕНО ВО УПОТРЕБА.

„Детското игралиште“ како дел од заедничкиот прокет на ООУ „Никола Карев“ – Кочани и Ротари клуб „Кочани-Виница“ денес кога училиштето го слави својот патронен празник и официјално беше пуштено во употреба. „Денеска официјално во употреба го пуштивме Детското игралиште во нашето училиште. Ова детско игралиште е дел од заедничкиот проект со Ротари клубот Кочани-Виница во…

ЗАПОЧНА ЧЕСТВУВАЊЕТО НА ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК НА ООУ „НИКОЛА КАРЕВ“ – КОЧАНИ

ЗАПОЧНА ЧЕСТВУВАЊЕТО НА ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК НА ООУ „НИКОЛА КАРЕВ“ – КОЧАНИ

Со пригодна културно забавна програма во режија на училишниот хор и оркестар, ритмички точки и драматизација вечерва во спортската сала на училиштето започна чествувањето на патрониот празник и одбележувањето на 118 годишнината од смртта на претседателот на Крушевската Република Никола Карев. По тој повод на свечената академија, Александар Андов в.д. директор на ООУ „Никола Карев“…

АЛЕКСАНДРА СТОЈАНОВА ПОБЕДНИК НА XXII ИЗДАНИЕ „МЛАДИ БИБЛИОТЕКАРИ“

АЛЕКСАНДРА СТОЈАНОВА ПОБЕДНИК НА XXII ИЗДАНИЕ „МЛАДИ БИБЛИОТЕКАРИ“

Во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани се одржа XXII  општински натпревар „Млади библиотекари“ – Кочани 2023 година. Учествуваа 11 натпреварувачи, односно ученици од сите основни училишта во Општина Кочани кои требаше да одговорат на 20 прашања од тестот кој носеше вкупно 100 поени. По прегледувањето на тестовите комисијата во состав: Мара Анастасова –…

РАЗИГРАНО ПРЕТПЛАДНЕ ВО „ПАРКОТ НА РЕВОЛУЦИЈАТА“

РАЗИГРАНО ПРЕТПЛАДНЕ ВО „ПАРКОТ НА РЕВОЛУЦИЈАТА“

Како дел од манифестацијата „Сподели радост“ која годинава се организира по повод Велигденските празници денес „Паркот на Револуцијата“ во Кочани беше центарот на забавата. Под мотото „Ротари Велигденски игри“ разиграно, распеано и весело претпладне беше организирано за најмладите, а тие, дечињата, играа пееја се забавуваа во придружба на своите родителите, роднините и пријателите. Додека на…

ХУМАНИТАРЕН ВЕЛИГДЕНСКИ БАЗАР НА СЛЕПИТЕ И СЛАБОВИДНИ ЛИЦА ОД КОЧАНИ

ХУМАНИТАРЕН ВЕЛИГДЕНСКИ БАЗАР НА СЛЕПИТЕ И СЛАБОВИДНИ ЛИЦА ОД КОЧАНИ

Почнувајќи од денес, во наредните три дена, Здружението за слепи лица од Кочани ќе биде дел од хуманитарен базар во градскиот парк во Кочани. На базарот ќе бидат изложени за продавање ракотворби, кои во изминатиот период слепите и слабовидни лица од Кочани ги направија на креативни работилници оддржани со цел подобрување на работните вештини на…

НАСТАНИ ОД ВЕЛИГДЕНСКИОТ ХЕПЕНИНГ ЗА 16 АПРИК 2023 (НЕДЕЛА)

НАСТАНИ ОД ВЕЛИГДЕНСКИОТ ХЕПЕНИНГ ЗА 16 АПРИК 2023 (НЕДЕЛА)

В недела, на 16 април, во рамките на Велигденскиот хепенинг, од 11 ч. ќе се одржат Ротари детски игри;  во 12 ч. е „Светот на Биби“; од 16 ч. е настапот на македонски музичари меѓу кои и Тамара Грујевска, Мартинијан Кириловски, Мите Стоилов,  Мелани Тарчуловска, Стефан Манасијевиќ, Ана Петановска и Џенгис Мемедовски, а од 20…

„СПОДЕЛИ РАДОСТ“ – ВЕЛИГДЕНСКИ ХЕПЕНИНГ ВО ГРАДСКИОТ ПАРК ВО КОЧАНИ

„СПОДЕЛИ РАДОСТ“ – ВЕЛИГДЕНСКИ ХЕПЕНИНГ ВО ГРАДСКИОТ ПАРК ВО КОЧАНИ

Во пресрет на најголемиот христијански празник, под мотото „Сподели радост“, денеска во Градскиот парк се одржа претпразнична програма и Велигденски базар. На Велигденскиот базар учествуваа учениците од ОУ „Свети Кирил и Методиј“ и „Малина Попиванова“, кои продаваа свои изработки и собраа 42.000 денари, средства што ќе бидат наменети за детските содржини од Велигденскиот хепенинг. Пред…