Ознака: оризари

ОУ „КРСТЕ ПЕТКОВ МИСИРКОВ“ ОД ОРИЗАРИ ОРГАНИЗИРАШЕ ВЕЛИГДЕНСКИ БАЗАР

ОУ „КРСТЕ ПЕТКОВ МИСИРКОВ“ ОД ОРИЗАРИ ОРГАНИЗИРАШЕ ВЕЛИГДЕНСКИ БАЗАР

Учениците и родителите навистина се потрудија да имаат богати штандови со интересни и креативни велигденски украси и колачиња по повод најголемиот христијански празник Велигден. Сите изработки беа продадени на базарот, а собраните средства од сите училишта ќе бидат наменети повторно за учениците, но овој пат за гостување на глумците од детската емисија “Дајте музика” кое…

КЈП „ВОДОВОД“ – ПРОЛЕТНА АКЦИЈА ЗА КОСЕЊЕ НА ТРЕВНИ ПОВРШИНИ ВО ОРИЗАРИ

КЈП „ВОДОВОД“ – ПРОЛЕТНА АКЦИЈА ЗА КОСЕЊЕ НА ТРЕВНИ ПОВРШИНИ ВО ОРИЗАРИ

Акција за косење на нараснатите тревни површини, се одвива низ целата Општина Кочани. Започнати уште кон крајот на минатата седмица, активностите на вработените од одделението за градско зеленило со поддршка на Општина Кочани, ќе ги опфатат сите месни и урбани заедници во градот и населените места. Косењето на тревната вегетација претходните денови се одвиваше во…

ФА „ЉУПЧО САНТОВ“ – ПО УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНАТА ТУРНЕЈА ВО СЛОВЕНИЈА СЛЕДИ НОВ НАСТАП ВО СРБИЈА

ФА „ЉУПЧО САНТОВ“ – ПО УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНАТА ТУРНЕЈА ВО СЛОВЕНИЈА СЛЕДИ НОВ НАСТАП ВО СРБИЈА

Фолклорен Ансамбл Љупчо Сантов – Оризари, Кочани во шест дневната турнеа посети седум европски земји (Косово, Албанија, Црна Гора (Свети Стефан, Будва, Тиват, Херцег Нови), Хрватска, Словенија, Австрија и Италија). „Со збратимениот Ансамбл од Бијела, Херцег Нови, Црна Гора имаа две ноќевања во Марибор, Словенија (во планинарски дом на Похорје и во хотел во градот)….

СПОРТОТ – ТЕМЕЛ НА ЗДРАВИОТ РАЗВОЈ

СПОРТОТ – ТЕМЕЛ НА ЗДРАВИОТ РАЗВОЈ

На Спортските терени „Покрај Масалница“ во населбата Оризари, ЗГ „Среќни луѓе“ од Кочани, го организира завршниот настан од Проектот „Спорт за здрави навики кај младите во Оризари“. Проектот е дел од „Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан 2 (ReLOaD2)“, финансирана од Европската унија, а спроведувана од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП),…

ФА „ЉУПЧО САНТОВ“ ОД ОРИЗАРИ ЗАМИНУВА НА ТУРНЕЈА ВО СЛОВЕНИЈА

ФА „ЉУПЧО САНТОВ“ ОД ОРИЗАРИ ЗАМИНУВА НА ТУРНЕЈА ВО СЛОВЕНИЈА

Проектот на ФА „Љупчо Сантов“ од Оризари (Кочани) е влезен во групата на проекти подржани од годишните конкурси по одделни области и активности од културата за 2023 година (музејска дејност и заштита на нематеријалното културно наследство) на Министерството за култура. Наскоро ќе почнат подготовките за успешна реализација на 10-тиот меѓународен фолклорен фестивал, традиционални Ѓурѓовденски обичаи,…

ДЕТСКИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР ВО САЛА „СВ. АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ“, „ФУДБАЛ СТАРС“ И „НЕГОТИНО“ ПОБЕДНИЦИ

ДЕТСКИ ФУДБАЛСКИ ТУРНИР ВО САЛА „СВ. АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ“, „ФУДБАЛ СТАРС“ И „НЕГОТИНО“ ПОБЕДНИЦИ

Во организација на Академија „Младост-Тошев“ во спортската сала на ОУ „Крсте Петков Мисирков“ во Оризари се одржа 6 Детски фудбалски турнир во сала „Св. Атанасиј Велики“. На турнирот на кој учествуваа генерациите 2010 и 2014 учествуваа екипите на „Осогово“ (Кочани), „Фудбал Старс“ (Кочани“, „Неготино“ (Неготино) и „Академија Младост-Тошев„ (Оризари). Резултати – генерација 2010 година: Неготино…

СЕ РАСЧИСТУВА КЕЈОТ НА РЕКАТА МАСАЛНИЦА

СЕ РАСЧИСТУВА КЕЈОТ НА РЕКАТА МАСАЛНИЦА

Во изминатиот период интензивно се работеше на расчистување и уредување на обраснатото корито на дел од Реката Масалница во Оризари. Со механизација е исчистен простор од околу 6 илјади квадратни метри со сечење на диво израснати дрвја, вадење длабоки корења, машински ископи, порамнување и уредување на речното корито. Расчистувањето на кејот на Оризарска Река и…

БЛАГОЈ СТОИМЕНОВ ОД ОРИЗАРИ, ПЕТТА ГОДИНА ПО РЕД ДОНИРА НОВОГОДИШНИ ПАКЕТЧИЊА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ „КРСТЕ ПЕТКОВ МИСИРКОВ“

БЛАГОЈ СТОИМЕНОВ ОД ОРИЗАРИ, ПЕТТА ГОДИНА ПО РЕД ДОНИРА НОВОГОДИШНИ ПАКЕТЧИЊА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ „КРСТЕ ПЕТКОВ МИСИРКОВ“

Новогодишни пакетчиња и оваа година за учениците од ОУ „Крсте Петков Мисирков“ донираше Благој Стоименов, од Оризари кој долги години живее и работи во Америка. Носталгијата по родното место ја намалува со тоа што веќе петта година по ред дарува пакетчиња на сите ученици од прво до петто одделение во училиштето во кое што и…

ЗАПОЧНА ПРОЕКТОТ „СПОРТ ЗА ЗДРАВИ НАВИКИ КАЈ МЛАДИТЕ ВО ОРИЗАРИ“

ЗАПОЧНА ПРОЕКТОТ „СПОРТ ЗА ЗДРАВИ НАВИКИ КАЈ МЛАДИТЕ ВО ОРИЗАРИ“

Завчера, на Спортските терени во населбата Оризари, ЗГ „Среќни луѓе“ од Кочани, започна со реализација на Проектот „Спорт за здрави навики кај младите во Оризари“. Проектот се спроведува како дел од „Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан 2 (ReLOaD2)“, финансирана од Европската унија, а спроведувана од Програмата за развој н Обединетите нации (УНДП)….

ФУДБАЛЕРИТЕ НА „МЛАДОСТ“ – ОРИЗАРИ ВЕРНИ НА ТРАДИЦИЈАТА

ФУДБАЛЕРИТЕ НА „МЛАДОСТ“ – ОРИЗАРИ ВЕРНИ НА ТРАДИЦИЈАТА

Како и години наназад така и годинава ветераните на оризарскиот фудбал го одиграа својот традиционален ревијален фудбалски натпревар. На натпреварот силите ги одмерија играчи кои дел од својот фудбалски живот поминале во Оризари, во екипата на „Младост“. Резултатот не беше во прв план, туку дружењето, и затоа сите што се појавија овој пат во „Спортската…