Ознака: оризари

РЕВИЈАЛЕН ФУДБАЛСКИ НАТПРЕВАР НА ВЕТЕРАНИТЕ НА ФК „МЛАДОСТ“ ОД ОРИЗАРИ

РЕВИЈАЛЕН ФУДБАЛСКИ НАТПРЕВАР НА ВЕТЕРАНИТЕ НА ФК „МЛАДОСТ“ ОД ОРИЗАРИ

Утре (Сабота) со почеток во 17:30 часот на теренот покрај Масалница ќе се одигра традиционалниот ревијален фудбалски натпревар помеѓу ветераните на ФК „Младост“ од Оризари. Организаторот на натпреварот упатува покана до сите заинтересирани кои со своите настапи во „Младост“ оставиле траен белег и допринеле за развојот на фудбалот во Оризари. По завршувањето на натпреварот продолжува…

ЗЕМЈОДЕЛКИ ОД СЛОВЕНИЈА ВО ПОСЕТА НА ОРИЗАРИ

ЗЕМЈОДЕЛКИ ОД СЛОВЕНИЈА ВО ПОСЕТА НА ОРИЗАРИ

Во рамките на повеќедневниот престој во Македонија, педесет и пет земјоделки, членки на Федерацијата на жени фармери од Република Словенија, денеска остварија средба со жителки од Оризари. На средбата се разговараше за предизвиците во земјоделството и можностите за размена на искуства, а Фолклорниот ансамбл „Љупчо Сантов“ подготви презентација на традиционална храна. Гостите од Словенија ги…

ОДРЖАН 9. МЕЃУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ТРАДИЦИОНАЛНИ ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ, ПЕСНИ И ОРА“

ОДРЖАН 9. МЕЃУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ТРАДИЦИОНАЛНИ ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ, ПЕСНИ И ОРА“

Фолклорниот Ансамбл „Љупчо Сантов“ од Оризари, по повод верскиот празник Ѓурѓовден, оваа година од 5-ти до 8-ми мај го одржа 9-тиот Меѓународен фолклорен фестивал „Традиционални ѓурѓовденски обичаи, песни и ора“. Беа остварени фолклорни концерти во с. Видовиште на 5-ти мај, Оризари на 6-ти мај и во Зрновци на 7-ми мај со над 700 учесници од…

АСФАЛТИРАЊЕ НА УЛИЦАТА „ХРИСТИЈАН КАРПОШ“ ВО ОРИЗАРИ

АСФАЛТИРАЊЕ НА УЛИЦАТА „ХРИСТИЈАН КАРПОШ“ ВО ОРИЗАРИ

Започна асфалтирањето на улицата „Христијан Карпош“ во Оризари, во должина од 143 метри и ширина од 4,5 метри. Станува збор за асфалтирање на улица на која претходно беше извршено тампонирање и беше поставена решетка за атмосферски води. Вкупната вредност за асфалтирање на улицата изнесува 1.255.000 денари. Општина  Кочани

IX МЕЃУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ТРАДИЦИОНАЛНИ ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ, ПЕСНИ И ОРА“

IX МЕЃУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ „ТРАДИЦИОНАЛНИ ЃУРЃОВДЕНСКИ ОБИЧАИ, ПЕСНИ И ОРА“

Во организација на Фолклорниот Ансамбл „Љупчо Сантов“ од Оризари а по повод верскиот празник „Ѓурѓовден“, од 5-8 Мај ќе се одржи 09-тото издание на Меѓународниот фолклорен фестивал „Традиционални Ѓурѓовденски обичаи, песни и ора“. Годинешната манифестација опфаќа одржување на концерти во Оризари и Село Видовиште (Општина Зрновци) на кои ќе земат учество околу 700 учесници од…

НА ВТОРИОТ ДЕН БОЖИЌ ЦРКОВЕН СОБИР НА МАНАСТИРОТ „ДОБРА ВОДА“ ВО ОРИЗАРИ

НА ВТОРИОТ ДЕН БОЖИЌ ЦРКОВЕН СОБИР НА МАНАСТИРОТ „ДОБРА ВОДА“ ВО ОРИЗАРИ

На втор ден Божиќ на манастирот „Добра вода“ во Оризари се одбележува празникот на Пресвета Богородица со народен собир. На овој голем црковен народен собир, кој од година во година прерасна во традиција, присутен беше и градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папазов, заедно со директорот на КЈП „Водовод“, Иван Иванов. Секоја година се дели лепче со…