Последни вести

„ИНТ ТРЕЈД ДООЕЛ“ ОД КОЧАНИ ДОНИРАШЕ ДВА ЛАПТОПИ НА „БИСТРИ УМОВИ“

„ИНТ Трејд Дооел“ од Кочани донираше 2 лаптопи на „Бистри Умови“ кои ќе бидат наменети за учениците (натпреварувачи) кои се во Македонскиот тим на Балканска Јуниорска Олимпијада по Информатика, за која оваа година домаќин е нашата Држава. Олимпијадата почнува овој викенд и ќе се одржува во Хотел „Сириус“ во Струмица , каде што во организацијата…

СОЛИСТИЧКИ КОНЦЕРТ НА ПИЈАНИСТОТ ЕМИЛ РИБАРСКИ

Во организација на ООМУ „Ристо Јуруков“ од Кочани, утре (Петок) со почеток во  19:00 часот во салата на „Мулти Културниот Центар“ во Кочани солистички концерт ќе одржи пијанистот Емил Рибарски. На програмата ќе бидат дела од Шопен и Лист. С.  Ивановски КОМЕНТАРИТЕ  СО  НАВРЕДЛИВА  СОДРЖИНА  И  ВУЛГАРНОСТИ  ЌЕ  БИДАТ  ИЗБРИШАНИ

КАМПАЊАТА НА СДСМ ЗА БЕСПЛАТНИ ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕДИ НА ГРАЃАНИТЕ, УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНА

Како дел од вечерашната едукативна трибина во Кочани која ја организира СДСМ  под наслов „Не чекај, превенирај! Заедничка борба за женско и машко здравје“ денес во „Паркот на Револуцијата’ во Кочани беа организирани бесплатни прегледи на граѓаните. Во периодот од 11:00 до 13:00 часот голем број граѓани на Кочани го посетија пунктот каде освен бесплатни…

НАЦИОНАЛНАТА ГОДИШНА НАГРАДА ЗА ЖЕНА ПРЕТПРИЕМАЧ НА МИКРОКОМПАНИИ ЈА ДОБИ БРАНКА НАСТЕВСКА ОД КОЧАНИ

Во организација на Здружението на бизнис-жени, во партнерство со Фондацијата за менаџмент и индустриско истражување и Сојузот на стопански комори на Македонија, во Скопје се одржува Третиот годишен самит на Националната платформа за женско претприемништво.  На самитот на тема „Жените во претприемништвото – клуч за зајакнување на економијата“, во соработка со Министерството за економија и…

ЛЕНЧЕ СТОИМЕНОВА ВО КАЧЕРЕВО (СРБИЈА) ГО ДОБИ ПРИЗНАНИЕТО „АФОРИСТИЧАР СО НЈКВАЛИТЕТНИ АФОРИЗМИ“

Изминатиот Петок (17.11.2023 година) во Домот на културата „Братство-единство“ во Качарево (Република Србија) се одржа 11-тиот Меѓународен фестивал за хумор и сатира „Жаока“, на кој како претставник од Македонија учествуваше нашата роднокрајна авторка и познат афористичар Ленче Стоименова. Покрај Ленче Стоименова како претставник на Македонија на фестивалот присуствуваа и претставници од БИХ, Србија. Темата на…

СРЕДБА НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ПАПАЗОВ СО ПРЕТСТАВНИЦИ ОД НАЦИОНАЛНИОТ ДЕМОКРАТСКИ ИНСТИТУТ ЗА МЕЃУНАРОДНИ ПРАШАЊА

Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов оствари средба со претставници на Националниот демократски институт за меѓународни прашања – NDI – Северна Македонија, на која се разговараше за субнационалната програма на NDI за зајакнување на соработката меѓу локалните избрани лидери. На средбата беше истакнато значењето на одговорноста пред граѓаните во субнационалното управување,  a со претставниците на…

СО ВАКОВ ПРИМИТИВИЗАМ НЕМА ИДНИНА ВО НАШАТА ПАЛАНКА!

ООУ ” Никола Карев ” од Кочани активно се посветува на оплеменување на просторот во училишниот двор и разубавување на средината во која престојуваат децата. Во тој контекст вчера (вторник) од страна на вработените беа засадени 20 садници од зимзелени дрвца кои требаше дополнително да го подобрат естетскиот изглед на училишниот двор. Но, најмалку половината…

ДО КОГА НЕОДГОВОРНО ЌЕ СЕ ОДНЕСУВАМЕ?

Не чекавме да поминат ниту три години од реновирањето на Градскиот Трговски Центар во Кочани па повторно со нашето неодговорно однесување да го подготвиме за ново реновирање. Таков народ сме и таков ќе останеме а се што нема да има убав лик отворено ќе критикуваме без да ја преземеме одговорноста дека и ние сме дел…

ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ НА УЛИЦИ НА НЕКОЛКУ ЛОКАЦИИ ВО ОПШТИНА КОЧАНИ

Во тек се работите за изградба на улицата „Александар Митев“ во селото Тркање. Градежната фирма „Коле транс“, како избран изведувач, работи на ископ и тампонирање на траса долга 520 м, со ширина од 3,5 до 5 м. За асфалтирање на оваа улица се обезбедени 2.332.000 денари од Буџетот на Општина Кочани. Деновиве, во населбата Драчевик,…

ХУМАНИТАРЕН НАСТАН ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ ПРИСТАП ЗА УЧЕНИЦИТЕ СО ПОПРЕЧЕНОСТ ВО СОУ „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“

По повод 3 Декември, Денот на лицата со попреченост, Општина Кочани организира  хуманитарен културно-забавен настан под мотото „Без бариери“. Во програмата што ќе се одржи во салата на ОУ „Св. Кирил и Методиј“, на 1 декември (петок), во 10:30 часот, ќе бидат вклучени сите основни и средни училишта. Овој настан е со донаторска цел –…