Култура

ЛЕТЕН КАРВАН НА КНИГАТА – ДЕЛ ОД 59 ИЗДАНИЕ НА ДАФ

ЛЕТЕН КАРВАН НА КНИГАТА – ДЕЛ ОД 59 ИЗДАНИЕ НА ДАФ

59. издание на Драмскиот аматерски фестивал коeшто започна на 23.05.2022 и се одржува во Градскиот Парк пред широката кочанска публика, секојдневно се збогатува со најразлични содржини. На свеченото отворање по поздравниот говор на Кристина Атанасова Арсова, претседателка на Управниот одбор на ДАФ и официјалното отворање кое го прогласи градоначалникот Љупчо Папазов, започнаа секојдневните прикажувања на…

НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ – ДЕМАНТ

НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ – ДЕМАНТ

Почитувани, Од ДАФ до НУЦК ”Бели мугри” – Кочани беа доставени две барања  од 11.05.2022 и 16.05.2022 година ( неуредни – без потпис и печат па на наше барање коригирани), во првото барање беше побарано фоајето од салон 1 и тоалетите, но во второто подносителот  ги менува првобитните барања и бара простор кој е руиниран…

ВЕЧЕРВА ВО КОЧАНИ ПОЧНУВА 59. ДРАМСКИ АМАТЕРСКИ  ФЕСТИВАЛ

ВЕЧЕРВА ВО КОЧАНИ ПОЧНУВА 59. ДРАМСКИ АМАТЕРСКИ ФЕСТИВАЛ

Од вечерва до 29 мај во Кочани ќе се реализира 59. издание на Драмскиот аматерски фестивал, на кој ќе настапат девет домашни и три театарски групи од Република Србија. Пред свеченото отворање членовите на Управниот одбор на ДАФ на прес конференција истакнаа дека се свесни дека уметноста е подолга од просечен човечки  живот, поради што целта на манижфестацијата е да се прикажат уметнички…

ПРЕМИЕРА НА ТЕАТАРСКАТА ПРЕТСТАВА „ТОЈ И ТАА“

ПРЕМИЕРА НА ТЕАТАРСКАТА ПРЕТСТАВА „ТОЈ И ТАА“

В петок, на 6 мај, со почеток во 20 часот, во салата на Мултикултурниот центар во Кочани ќе биде прикажана театарската претстава „Тој и Таа“. Претставата е во колективна режија, подготвена е од Театарската група ,,ГОДО“ од Кочани и е адаптација на драмскиот текст „Друг човек“ од Петар Гладилин. Во неа настапуваат двајца актери –…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЦС „БЕЛИ МУГРИ“ ОД КОЧАНИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЦС „БЕЛИ МУГРИ“ ОД КОЧАНИ

Во пресрет на мајските празнувања на терасата лоцирана на Западниот дел од НУ Центар за култура „Бели Мугри“ од Кочани беше отворена изложбата „Пејзажи“ на која беа изложени дела од учениците од Училиштето за цртање и сликање кое една деценија работи во склопот на НУ Центар за култура „Бели Мугри“ – Кочани. „Училиштето за цртање…

„АНТУРА“ ДОНИРАШЕ КЛИМА УРЕДИ ЗА НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ

„АНТУРА“ ДОНИРАШЕ КЛИМА УРЕДИ ЗА НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ

Почитувани, Со задоволство Ве известуваме дека компанијата ” Антура MК ” изврши донација на клима уреди за малата сала во Националната установа – Центар за култура ” Бели мугри ” – Кочани. Во оваа сала се одвиваат првенствено пробите на Фолклорниот ансамбл и Оркестарот за изворни народни песни и ора но исто така е место…

ИНФО ЗА 59. ИЗДАНИЕ НА ДАФ

ИНФО ЗА 59. ИЗДАНИЕ НА ДАФ

Фестивалската управа на Драмски аматерски фестивал на Македонија, на 9 март го објави повикот за пријавување на претстави за учество на овогодинешното 59. издание на фестивалот. Би сакале да упатиме мало потсетување до сите заинтересирани дека последниот датум за пријавување е 20 април 2022 година. ДАФ

ОТВОРЕНИ ИЗЛОЖБИ КАКО ДЕЛ ОД  МАНИФЕСТАЦИЈАТА –  ФЕСТИВАЛ НА ДЕЦАТА, КНИГИТЕ И МУЗИКАТА

ОТВОРЕНИ ИЗЛОЖБИ КАКО ДЕЛ ОД МАНИФЕСТАЦИЈАТА – ФЕСТИВАЛ НА ДЕЦАТА, КНИГИТЕ И МУЗИКАТА

Во склоп на манифестацијата „Славење на меѓународниот ден на литературата за деца, Другарувањето со книгите ни е песна – Фестивал на децата книгите и музиката“, денес на последниот ден од чествувањето во просториите на Библиотека „Искра“ беа отворени две изложби. Едната изложба беше на творби од корисниците на дневниот центар на лица со интелектуална и…

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ГО ОДБЕЛЕЖА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ГО ОДБЕЛЕЖА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА

Светскиот ден на поезијата, 21 март, ЈОУ Библиотека „Искра“ го одбележа со промоција на поетската збирка „Алфа и Омега“ од авторката м-р Славица Урмова – Марковска. Во збирката се сместени педесетина песни кои авторката ги има напишано во период од десет години. За поетската збирка ја има добиено наградата „Бели Мугри“за 2021 година што ја…

ДЕСЕТ ГОДИНИ ТЕАТАР КОМЕДИЈА

ДЕСЕТ ГОДИНИ ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Првите десет години се најтешки, е мислење што често се слуша меѓу народот, а сѐ понатаму е песна. Да бидеме искрени – нас и овие десет години ни беа како песна. Затоа со огромна радост ќе го пречекаме 27 март 2022 година и на Светскиот ден на театарот ќе влеземе во втората деценија на Театар…