Култура

ПРЕМИЕРА НА ТЕАТАРСКАТА ПРЕТСТАВА „ТОЈ И ТАА“

ПРЕМИЕРА НА ТЕАТАРСКАТА ПРЕТСТАВА „ТОЈ И ТАА“

В петок, на 6 мај, со почеток во 20 часот, во салата на Мултикултурниот центар во Кочани ќе биде прикажана театарската претстава „Тој и Таа“. Претставата е во колективна режија, подготвена е од Театарската група ,,ГОДО“ од Кочани и е адаптација на драмскиот текст „Друг човек“ од Петар Гладилин. Во неа настапуваат двајца актери –…

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЦС „БЕЛИ МУГРИ“ ОД КОЧАНИ

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА НА УЧЕНИЦИТЕ ОД УЦС „БЕЛИ МУГРИ“ ОД КОЧАНИ

Во пресрет на мајските празнувања на терасата лоцирана на Западниот дел од НУ Центар за култура „Бели Мугри“ од Кочани беше отворена изложбата „Пејзажи“ на која беа изложени дела од учениците од Училиштето за цртање и сликање кое една деценија работи во склопот на НУ Центар за култура „Бели Мугри“ – Кочани. „Училиштето за цртање…

„АНТУРА“ ДОНИРАШЕ КЛИМА УРЕДИ ЗА НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ

„АНТУРА“ ДОНИРАШЕ КЛИМА УРЕДИ ЗА НУЦК „БЕЛИ МУГРИ“ – КОЧАНИ

Почитувани, Со задоволство Ве известуваме дека компанијата ” Антура MК ” изврши донација на клима уреди за малата сала во Националната установа – Центар за култура ” Бели мугри ” – Кочани. Во оваа сала се одвиваат првенствено пробите на Фолклорниот ансамбл и Оркестарот за изворни народни песни и ора но исто така е место…

ИНФО ЗА 59. ИЗДАНИЕ НА ДАФ

ИНФО ЗА 59. ИЗДАНИЕ НА ДАФ

Фестивалската управа на Драмски аматерски фестивал на Македонија, на 9 март го објави повикот за пријавување на претстави за учество на овогодинешното 59. издание на фестивалот. Би сакале да упатиме мало потсетување до сите заинтересирани дека последниот датум за пријавување е 20 април 2022 година. ДАФ

ОТВОРЕНИ ИЗЛОЖБИ КАКО ДЕЛ ОД  МАНИФЕСТАЦИЈАТА –  ФЕСТИВАЛ НА ДЕЦАТА, КНИГИТЕ И МУЗИКАТА

ОТВОРЕНИ ИЗЛОЖБИ КАКО ДЕЛ ОД МАНИФЕСТАЦИЈАТА – ФЕСТИВАЛ НА ДЕЦАТА, КНИГИТЕ И МУЗИКАТА

Во склоп на манифестацијата „Славење на меѓународниот ден на литературата за деца, Другарувањето со книгите ни е песна – Фестивал на децата книгите и музиката“, денес на последниот ден од чествувањето во просториите на Библиотека „Искра“ беа отворени две изложби. Едната изложба беше на творби од корисниците на дневниот центар на лица со интелектуална и…

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ГО ОДБЕЛЕЖА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА

ЈОУ БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ ГО ОДБЕЛЕЖА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ПОЕЗИЈАТА

Светскиот ден на поезијата, 21 март, ЈОУ Библиотека „Искра“ го одбележа со промоција на поетската збирка „Алфа и Омега“ од авторката м-р Славица Урмова – Марковска. Во збирката се сместени педесетина песни кои авторката ги има напишано во период од десет години. За поетската збирка ја има добиено наградата „Бели Мугри“за 2021 година што ја…

ДЕСЕТ ГОДИНИ ТЕАТАР КОМЕДИЈА

ДЕСЕТ ГОДИНИ ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Првите десет години се најтешки, е мислење што често се слуша меѓу народот, а сѐ понатаму е песна. Да бидеме искрени – нас и овие десет години ни беа како песна. Затоа со огромна радост ќе го пречекаме 27 март 2022 година и на Светскиот ден на театарот ќе влеземе во втората деценија на Театар…

ДАФ – ОБЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРЕТСТАВИ НА 59 ИЗДАНИЕ

ДАФ – ОБЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРЕТСТАВИ НА 59 ИЗДАНИЕ

Фестивалската управа на Драмскиот аматерски фестивал на Македонија го објавува повикот за избор на претстави за 59. Издание. Право на учество на Драмскиот аматерски фестивал на Македонија – Кочани имаат аматерски театри, работилници, драмски секции, студија, групи кои аматерски се занимаваат со рецитаторство,  експериментални и алтернативни сцени и други форми на самостојно сценско изразување и…

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ЗАПИС НА КОЧАНСКАТА НАРОДНА ПЕСНА“ ОД М-Р ЉУПКА СТОЈМЕНОВА

ПРОМОЦИЈА НА КНИГАТА „ЗАПИС НА КОЧАНСКАТА НАРОДНА ПЕСНА“ ОД М-Р ЉУПКА СТОЈМЕНОВА

Во текот на вчерашниот ден, на „Меѓународниот ден на мајчиниот јазик“ беше промовирана книгата „Запис на кочанската народна песна“ од м-р Љупка Стојменова. Промотор на книгата беше проф. д-р Јованка Денкова, професор на Филолошкиот факултет при Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип, а промоцијата беше одржана во просториите на Мултикултурниот центар во Кочани. Книгата содржи народни…

ПРОМЕНА ВО РАКОВОДНАТА СТРУКТУРА НА ДАФ

ПРОМЕНА ВО РАКОВОДНАТА СТРУКТУРА НА ДАФ

Поради преголеми обврски околу моменталниот ангажман што досегашниот извршниот директор на ДАФ, Дарко Спасов, го има во матичната куќа НУ „Театар Комедија“ како в.д. Директор, а за непречено и квалитетно организирање на фестивалот, тој се повлекува од функцијата а со одлука на собранието за нов извршен директор се назначува КристинаАтанасова Арсова. Во телефонскиот разговор  Спасов,…