Образование

СООПШТЕНИЕ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ  НА УЧЕНИЦИ ВО ПРВО ОДДЕЛЕНИЕ ВО УЧЕБНАТА 2022/2023 ГОДИНА

СООПШТЕНИЕ ЗА ЗАПИШУВАЊЕ НА УЧЕНИЦИ ВО ПРВО ОДДЕЛЕНИЕ ВО УЧЕБНАТА 2022/2023 ГОДИНА

Почитувани родители, Согласно законот за Основно образование во прво одделение се запишуваат деца родени во 2016 година кои до крајот на календарската година ќе наполнат 6 години и деца родени до 31.01.2017 година по претходно барање на родител и добиено мислење од педагог и психолог. Основното училиште ги опфаќа учениците од својот реон утврден од…

УЧЕНИЦИТЕ И ВРАБОТЕНИТЕ ГО ПРОСЛАВИЈА ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК НА УЧИЛИШТЕТО „МАЛИНА ПОПИВАНОВА“

УЧЕНИЦИТЕ И ВРАБОТЕНИТЕ ГО ПРОСЛАВИЈА ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК НА УЧИЛИШТЕТО „МАЛИНА ПОПИВАНОВА“

Скромно и достоинствено денес учениците и вработените од Основното училиште „Малина Попиванова“ од Кочани го прославија својот патрон празник. Во знак на чествување на празникот училишниот оркестар приреди забавна програма на која освен дел од учениците и вработените присуствуваа и претставници од локалната самоуправа со Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов, од подрачната единица на…

ОДРЖАН ПОКАЗЕН ТРЕНИНГ КАКО ДЕЛ ОД ПРОЕКТОТ „HER WORLD HER RULES“.

ОДРЖАН ПОКАЗЕН ТРЕНИНГ КАКО ДЕЛ ОД ПРОЕКТОТ „HER WORLD HER RULES“.

Под покровителство на ФИБА денес во спортската сала при ООУ, „Никола Карев“ –  Кочани се одржа показен тренинг за девојчиња во рамките на проектот „HER WORLD HER RULES“. Проектот беше реализиран од страна на претставници од Кошаркарската Федерација на Република Северна Македонија, Саша Димитријевиќ и репрезентативката Елена Тасевска, додека домаќини на проектот беа професорите по…

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ МЕЃУ ОПШТИНА КОЧАНИ И УТМС – ОВОЗМОЖЕНИ 15 СТИПЕНДИИ ЗА ДОДИПЛОМСКИ СТУДИИ

ПОТПИШАН МЕМОРАНДУМ МЕЃУ ОПШТИНА КОЧАНИ И УТМС – ОВОЗМОЖЕНИ 15 СТИПЕНДИИ ЗА ДОДИПЛОМСКИ СТУДИИ

Со денешниот потпишаниот меморандум за соработка меѓу градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папазов и ректорот на Универзитетот за туризам и менаџмент Скопје, проф. д-р Аце Миленковски, од страна на УТМС беа овозможени 15 стипендии за додипломски студии наменети за идни студенти, жители на Општина Кочани. Потпишаниот меморандум за соработка меѓу УТМС и Општина Кочани, освен…

УЧЕНИЦИ ОД СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ КАКО ДЕЛ ОД ПРОЕКТОТ „ТВОЈА ЕВРОПА, ТВОЈ ГЛАС“

УЧЕНИЦИ ОД СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ КАКО ДЕЛ ОД ПРОЕКТОТ „ТВОЈА ЕВРОПА, ТВОЈ ГЛАС“

Средното општинско училиште “Љупчо Сантов“ од Кочани во периодот од 31 март до 01 април 2022 година, на електронската платформа Zoom, учествуваше на проектната активност “Твоја Европа, твој глас“, која се организира 13-та година по ред. Оваа година учество земаа по едно средно училиште претставник од сите 27 земји членки на Европската Унија и по едно…

ОДБЕЛЕЖАНА ГОДИШНИНАТА ОД ЗАГИНУВАЊЕТО НА РАДЕ КРАТОВЧЕ

ОДБЕЛЕЖАНА ГОДИШНИНАТА ОД ЗАГИНУВАЊЕТО НА РАДЕ КРАТОВЧЕ

Денес во дворот на  основното училиште а пред бистата на Раде Кратовче патронот на училиштето на скромен и достоинствен начин беше од бележана 78 годишнината од неговото загинување. Чествувањето започна со изведба на Македонската химна „Денес над Македонија се раѓа“ од страна на хорот на училиштето за да потоа членови од семејството на Раде Кратовче,…

СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ ОД КОЧАНИ ГО ПРОСЛАВИ ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК

СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ ОД КОЧАНИ ГО ПРОСЛАВИ ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК

Во присуство на ученици и вработени од СОУ „Љупчо Сантов“ – Кочани, претставници од Локалната самоуправа на Кочани,и Сојузот на борците од НОВ,како и во присуство на дел од семејството на првоборецот Љупчо Сантов, денес на скромен и достоинствен начин беше одбележана 78 годишнината од загинувањето. По тој повод денес на бистите на Љупчо Сантов…

СЕ УРЕДУВА ПРОСТОРОТ ПОД КРОВОТ ВО СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ ВО КОЧАНИ

СЕ УРЕДУВА ПРОСТОРОТ ПОД КРОВОТ ВО СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ ВО КОЧАНИ

Деновиве започнаа градежните работи на просторот под кровот во СОУ „Љупчо Сантов“ во Кочани. Овој простор со години не беше искористен до максимум но сега со новиот проект комплетниот простор со површина од 640,50м² ќе биде комплетно функционален Според проектот просторот опфаќа: -Ходник со ПВЦ винил – 99,05м²; -Атеље со ПВЦ винил – 91,40 м²;…

КОЧАНИ ДОМАЌИН НА ПРОЕКТОТ „УЧЕЊЕ И ПРЕДАВАЊЕ НА ПРИРОДНИ НАУКИ И МАТЕМАТИКА ПРЕКУ ИКТ“

КОЧАНИ ДОМАЌИН НА ПРОЕКТОТ „УЧЕЊЕ И ПРЕДАВАЊЕ НА ПРИРОДНИ НАУКИ И МАТЕМАТИКА ПРЕКУ ИКТ“

Денеска и во текот на наредните пет дена, Општина Кочани и СОУ „Љупчо Сантов“ се домаќини на 26 ученици и 10 наставници од Полска, Шпанија, Турција и Италија, во рамките на проектот „Учење и предавање на природни науки и математика преку ИКТ“, кој се реализира со финансиски средства на Европска програма наменета за развој на…

НАГРАДЕНИ НАЈДОБРИТЕ УЧЕНИЦИ ОД ОПШТИНА КОЧАНИ ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА

НАГРАДЕНИ НАЈДОБРИТЕ УЧЕНИЦИ ОД ОПШТИНА КОЧАНИ ЗА УЧЕБНАТА 2020/2021 ГОДИНА

Денеска Општина Кочани ги награди најдобрите ученици од општината за учебната 2020/2021 година од основните и средните училишта кои освоиле високи места на државен, меѓународен натпревар и олимпијада. Пријави беа пристигнати од СОУ „Љупчо Сантов“ – Кочани и ОМУ „Ристо Јуруков“ – Кочани. Согласно Програмата за поддршка на образование на Општина Кочани на најдобрите ученици…