Образование

ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД ОУ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ – КОЧАНИ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД ОУ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ – КОЧАНИ

Почитувани, Би сакале да ве известиме дека во периодот од 04-10 јули и во периодот од 07-13 август претставници од ОУ „Св. Кирил и Методиј“ – Кочани присуствуваа на транснационални состаноци и обуки кои се одржаа градот Лудбрег во Р.Хрватска и во градот Велење во Р.Словенија во Велење како дел од проектот „Virtual Reality based educational…

ЗАВРШЕН НАСТАН ОД ЕРАЗМУС + ПРОЕКТОТ СТЕ(А)М КИДС“

ЗАВРШЕН НАСТАН ОД ЕРАЗМУС + ПРОЕКТОТ СТЕ(А)М КИДС“

Здружението за поддршка на економскиот развој  – Локална акциона група – Кочани и ЈОУДГ „Павлина Велјанова“ од Кочани, денес во ресторан „Амор“ го одржаа завршниот настан за дисеминација на резултатите од проектот „Воспоставување на концепт на СТЕ(А)М училница во предучилишното образование“. Проектот е финансиран од ЕУ програма Еразмус +. На настанот присуствуваа заинтересирани локални претставници…

УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ „РАДЕ КРАТОВЧЕ“ УЧЕСНИЦИ НА 16. МЕЃУНАРОДНА КОЛОНИЈА НА АНИМИРАН ФИЛМ ВО НИШ

УЧЕНИЦИТЕ ОД ОУ „РАДЕ КРАТОВЧЕ“ УЧЕСНИЦИ НА 16. МЕЃУНАРОДНА КОЛОНИЈА НА АНИМИРАН ФИЛМ ВО НИШ

Ученици од ОУ „Раде Кратовче“ – Кочани во периодот од 18 до 22 Јули, беа учесници на 16. Меѓународна колонија на анимиран филм. Станува збор за работилница за цртан филм во скоп на Одделението за книги за деца, Народна библиотека „Стеван Сремац“ во Ниш, Р. Србија, кадешто учениците изработија анимиран филм на хумористичната народна песна…

ЗАВРШИ ЕРАЗМУС + ПРОЕКТОТ „ESL PREVENTERS“

ЗАВРШИ ЕРАЗМУС + ПРОЕКТОТ „ESL PREVENTERS“

Здружението на Роми АВЕНА од Кочани и ООУ „Малина Попиванова“ денеска во просториите на Хотел „Амор“ го означија завршувањето на ЕРАЗМУС+ проектот ESL Preventers и ги сумираа резултатите од проектот „Воспоставување на мониторинг систем за рано напуштање на училиштето за Ромските ученици од примарните училишта“, финансиран од ЕУ програмата ЕРАЗМУС+. На денешниот настан присуствуваа локални…

СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ ГИ ДОДЕЛИ ПРИЗНАНИЈАТА НА НАЈУСПЕШНИТЕ УЧЕНИЦИ ВО ГЕНЕРАЦИЈАТА 2018/2022

СОУ „ЉУПЧО САНТОВ“ ГИ ДОДЕЛИ ПРИЗНАНИЈАТА НА НАЈУСПЕШНИТЕ УЧЕНИЦИ ВО ГЕНЕРАЦИЈАТА 2018/2022

На симболичен и достоинствен начин денес во СОУ „Љупчо Сантов“ – Кочани на свеченоста која беше организирана од Наставничкиот совет на училиштето беа доделени признанијата на Првенецот и учениците во генерацијата 2018/2022 година. Признанието „Првенец на генерацијата“ и беше доделено на Теодора Санева, ученичка во IV/7 паралелка, додека пофалници за континуиран одличен успех во сите…

ДВЕТЕ СРЕДНИТЕ УЧИЛИШТА ОД КОЧАНИ ЗАДОВОЛНИ ОД БРОЈОТ НА ПРИЈАВЕНИ УЧЕНИЦИ ВО ПРВИОТ УПИСЕН РОК – ПРВО ПРИЈАВУВАЊЕ

ДВЕТЕ СРЕДНИТЕ УЧИЛИШТА ОД КОЧАНИ ЗАДОВОЛНИ ОД БРОЈОТ НА ПРИЈАВЕНИ УЧЕНИЦИ ВО ПРВИОТ УПИСЕН РОК – ПРВО ПРИЈАВУВАЊЕ

Во тек се уписите на нови ученици во двете средни училишта во Кочани,  во кои има доволно слободни места за деветоодделенците од општината кои годинава го завршија основното образование. За разлика од минатите години, сега новина е што пријавувањето за запишување е електронски, преку посебен систем што го подготви Министерството за образование и наука. Според…

ОУ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ – ИЗВЕСТУВАЊЕ

ОУ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ – ИЗВЕСТУВАЊЕ

Би сакачле да ве известиме дека во периодот од 11-14 мај, претставници од ОУ „Св. Кирил и Методиј“ – Кочани присуствуваа на транснационалниот состанок во Велење, Р.Словенија како дел од проектот „Virtual Reality based educational approach in tackling of Climate Chage“. Партнери на ОУ,,Св.Кирил и Методиј“ од Кочани во овој проект се невладини организации и…

ОУ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ГО ОДБЕЛЕЖА ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК И ГИ ПРОГЛАСИ ПРВЕНЦИТЕ НА ГЕНЕРАЦИЈАТА

ОУ „СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ“ ГО ОДБЕЛЕЖА ПАТРОНИОТ ПРАЗНИК И ГИ ПРОГЛАСИ ПРВЕНЦИТЕ НА ГЕНЕРАЦИЈАТА

Со пригодна програма во холот на училиштето, денес ОУ „Св. Кирил и Методиј“ на достоинствен начин го одбележа својот патрон празник. По интонирањето на Македонската химна свое обраќање пред присутните гости имаше директорот на училиштето Даниел Кралев. „Нашето училиште континуирано бележи успеси од самите негови почетоци па се до денес. Се афирмираме на сите полиња…

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ ЌЕ ВРШИ УПИСИ ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023

ООМУ „РИСТО ЈУРУКОВ“ ЌЕ ВРШИ УПИСИ ЗА УЧЕБНАТА 2022/2023

Од Понеделник (16.05.2022 година) па се до 08.Јуни 2022 година ООМУ „Ристо Јуруков“ од Кочани ќе врши уписи на ученици за претстојната 2022/2023 година, за: Прво одделение – Пијано и Виолина – деветгодишно образование; Четврто одделение – Хармоника, Флејта, Гитара, Традициски – шестгодишно образование. Контакт: ristojurukov@gmail.com   070-346-141  и  033-273-207

ОДРЖАНА СРЕДБА ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ „МАЛИ ЛУЃЕ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ“

ОДРЖАНА СРЕДБА ВО РАМКИТЕ НА ПРОЕКТОТ „МАЛИ ЛУЃЕ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ“

Во рамки на проектот „Little People for Big Changes“- ERASMUS +, во присуство на гости партнери од Републиките Шведска, Италија, Романија, Турција и Грција, заедно со домаќините ЈОУДГ „Павлина Велјанова“, денеска во просториите на салата за состаноци на хотел „Амор“ беше одржана меѓусебна средба. Целта на активноста е да се разменат меѓусебните искуства со соработниците…