литература

ОДРЖАНО 47 ИЗДАНИЕ НА ДПФ „МАЈСКИ ЦВЕТ 2022“

ОДРЖАНО 47 ИЗДАНИЕ НА ДПФ „МАЈСКИ ЦВЕТ 2022“

Во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани се одржа 47 издание на Детскиот Поетски Фестивал „Мајски цвет 2022“. На оваа литературна манифестација, право на учество имаа учениците од основните училишта во Македонија, од VI до IX одделение. Темите на творбите за Фестивалот беа слободни. Секое училиште, литературен клуб или библиотека, на конкурсот за фестивалот…

„МАЈСКИ ЦВЕТ“ – ДЕТСКИ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ, 47 ИЗДАНИЕ

„МАЈСКИ ЦВЕТ“ – ДЕТСКИ ПОЕТСКИ ФЕСТИВАЛ, 47 ИЗДАНИЕ

Утре (Вторник) со почеток во 11:00 часот во просториите  на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани ќе се одржи 47 издание на Детскиот Поетски Фестивал „Мајски Цвет“. Организатор на манифестацијата е ЈОУ Библиотека „Искра“ во соработка со Литературен Клуб „Копнеж“ од Кочани. С. Ивановски

НА 1 ЈУНИ ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – ПРОМОЦИЈА НА ДЕЛОТО „ТИ МОЖЕШ!“ ОД ЛЕНЧЕ СТОЈАНОВА

НА 1 ЈУНИ ВО БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ – ПРОМОЦИЈА НА ДЕЛОТО „ТИ МОЖЕШ!“ ОД ЛЕНЧЕ СТОЈАНОВА

В среда, на 1 јуни,  во 18:30 ч., во Библиотеката „Искра“ во Кочани ќе биде промовирана  книгата „Ти можеш!“ од авторката Ленче Стојанова. Делото на Стојанова, дипломиран биолог на Природно-математичкиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, претставува прирачник за слабеење на еден поинаков начин, водич за постигнување на посакуваната телесна тежина низ…

ПРОМОЦИЈА НА СТИХОЗБИРКАТА „НЕКОГАШ НЕКАДЕ“ ОД ЈАНЕ АТАНАСОВ

ПРОМОЦИЈА НА СТИХОЗБИРКАТА „НЕКОГАШ НЕКАДЕ“ ОД ЈАНЕ АТАНАСОВ

Вечерва во просториите на ЈО Библиотека „Искра“ во присуство на роднини и пријатели и секако љубители на убаво напишаниот збор беше промовирана стихозбирката „Некогаш Некаде“ чиј автор е Јане Атанасов. Свое обраќање пред присутните имаше м-р Љупка Стојменова, која е промотор на книгата, а извадоци од стихозбирката читаа ученици од училиштата во Кочани. С. Ивановски

ПРОМОЦИЈА НА СТИХОЗБИРКАТА „НЕКОГАШ НЕКАДЕ“ ОД ЈАНЕ АТАНАСОВ

ПРОМОЦИЈА НА СТИХОЗБИРКАТА „НЕКОГАШ НЕКАДЕ“ ОД ЈАНЕ АТАНАСОВ

Вечерва во просториите на ЈО Библиотека „Искра“ во присуство на роднини и пријатели и секако љубители на убаво напишаниот збор беше промовирана стихозбирката „Некогаш Некаде“ чиј автор е Јане Атанасов. Свое обраќање пред присутните имаше м-р Љупка Стојменова, која е промотор на книгата, а извадоци од стихозбирката читаа ученици од училиштата во Кочани. С. Ивановски

КНИГАТА „ГЛАСОТ НА МОЈАТА ДУША“ ОД АНА ДЕДОВА ЈА ДОЖИВЕА СВОЈАТА ПРОМОЦИЈА

КНИГАТА „ГЛАСОТ НА МОЈАТА ДУША“ ОД АНА ДЕДОВА ЈА ДОЖИВЕА СВОЈАТА ПРОМОЦИЈА

Во присуство на љубители на убаво напишаниот збор, како и на роднини и пријатели, денес во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ од Кочани, книгата – збирка песни „Гласот на мојата душа“ од кочанската поетеса Ана Дедова ја доживеа својата промоција. Извадок на песни од книгата читаа членови на Литературниот клуб „Копнеж“ од Кочани, а низ…

ЗА УТРЕ НАЈАВЕНА ПРОМОЦИЈА НА КНИГА ОД АНА ДЕДОВА

ЗА УТРЕ НАЈАВЕНА ПРОМОЦИЈА НА КНИГА ОД АНА ДЕДОВА

За утре (Петок) со почеток во 17:00 часот во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во Кочани најавена е промоција на најновата книга – збирка на песни „Гласот на мојата душа“ на Ана Дедова.. Ова ќе биде петта книга на Ана Дедова, откако претходно ги објави: „Охридски бисери“ (2012), „Илузија“ (2015), „Твоето ангелско лице“ (2017) и…

СЛАВЕЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

СЛАВЕЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

Од денес до Петок во Кочани во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ започна одбележувањето и реализацијата на проектот „Славење на Меѓународниот ден на литературата за деца, Другарувањето со книгата ни е песна – Фестивал на децата, книгата и музиката“. По тој повод денес се одржаа неколку манифестации од кои секоја си имаше посебно место во…

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ НАЈАВУВА – СЛАВЕЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

БИБЛИОТЕКА „ИСКРА“ НАЈАВУВА – СЛАВЕЊЕ НА МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ЛИТЕРАТУРАТА ЗА ДЕЦА

Во организација на ЈОУ Библиотека „Искра“ од Кочани во периодот од 28.03.2022 – 01.04.2022 година ќе се одбележи и воедно реализира проектот „Славење на Меѓународниот ден на литературата за деца – Другарувањето со книгите ни е песна – Фестивал на децата книгите и музиката“. Содржините може да ги проследите на приложената програма. С. Ивановски

ЛИТЕРАТУРНО ЧИТАЊЕ ПО ПОВОД ПРАЗНИКОТ НА ЖЕНАТА

ЛИТЕРАТУРНО ЧИТАЊЕ ПО ПОВОД ПРАЗНИКОТ НА ЖЕНАТА

Во организација на Литературниот Клуб „Копнеж“ во Кочани а по повод 7-ми март „Меѓународниот ден на жената“, денес во просториите на ЈОУ Библиотека „Искра“ во кочани се одржа литературно читање. Членови на ЛК „Копнеж“ читаа поезија која е содржана во билтенот кој секоја година излегува по повод празникот на жената. Билтенот содржи околу четириесетина песни…